Δήμος Δελφών – Η ώρα των Μ.Κ.Ο!

Το μάθαμε και αυτό… Δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας νομικό πρόσωπο – Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με τον τίτλο «Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας» – Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία.

Αποκλειστικοί διαχειριστές της εταιρείας είναι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας κ. Ευστάθιος Μαντζώρος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλλιακούδας.

Ακόμη δεν λειτούργησε καλά καλά ο Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας και άρχισε να σκορπά και να υπόσχεται χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις: Χορηγίες χιλιάδων ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους, συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις κλπ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Α) Είναι φυσιολογικό και αποδεκτό κατά τον κ. δήμαρχο και γενικότερα κατά την δημοτική αρχή να συστήνουν μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. ένας αντιδήμαρχος κι ένας πρόεδρος Κοινότητας;

Β) Αν δηλαδή ένας υπουργός παρέα μ’ έναν υφυπουργό συστήνανε μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. στον χώρο των αρμοδιοτήτων τους, θα ήταν όλα εντάξει για τον πρωθυπουργό της χώρας;

Γ) Ποιοι είναι οι πόροι αυτής της εταιρείας; Έχει λάβει ή έχει ζητήσει χορηγίες ή άλλες εκδουλεύσεις από εταιρείες ή ιδιώτες, που με οποιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με τον Δήμο Δελφών;

Δ) Έχει αυτή η Μ.Κ.Ο. σχέσεις με τον Δήμο Δελφών;

Ε) Ποιες είναι οι δαπάνες της μέχρι σήμερα και πώς έχουν αυτές χρηματοδοτηθεί;

Στ) Πώς μπορεί να συμπράττουν ως συνιδρυτές σε εταιρεία πολιτικά πρόσωπα με εργαζομένους του Δήμου, αυτοί δηλαδή που με βάση την νομοθεσία ασκούν την εποπτεία των ΟΤΑ με αυτούς που λογοδοτούν στους παραπάνω;

Αποτελεί έτσι κι αλλιώς ενέργεια πρωτοφανή, προκλητική και πέρα από κάθε πολιτική δεοντολογία και τάξη δυο εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, να ιδρύουν Μ.Κ.Ο. μέσα στην θητεία τους!

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχουμε προσπάθεια άσκησης εξουσίας με εξωθεσμικό τρόπο και διακίνησης χρήματος προς διάφορες κατευθύνσεις με απλουστευμένες διαδικασίες, χωρίς δημόσιο λογιστικό, χωρίς Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ.

Ελπίζουμε αυτήν την φορά ο κ. Δήμαρχος Δελφών να αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι να υπεκφύγει ως συνήθως.

Το βασικό ερώτημα της υπόθεσης είναι αν όλο αυτό έχει την έγκριση και την ανοχή του Δημάρχου Δελφών ή όχι.

Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις από τον κ. Ταγκαλή. Του προτείνουμε μάλιστα, αν δεν έχει να δώσει μια πολύ τεκμηριωμένη και ικανοποιητική απάντηση στους συνδημότες μας, να ζητήσει απευθείας τις παραιτήσεις των συνεργατών του!

Υ.Γ. Υπάρχει η φημολογία ότι η Μ.Κ.Ο. κάνει ενέργειες για να λάβει αυτή (αντί για τον Δήμο Δελφών) το ποσοστό 3% που είχε υποσχεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του αιολικού πάρκου Δεσφίνας, κ. Γιώργος Ανεμοδουράς στον Δήμο μας, μόλις ολοκληρωνόταν η επένδυση.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε προς ψήφιση από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2019, αλλά ο τότε νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ταγκαλής απαίτησε την απόσυρση του, ώστε να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή, που αναλάμβανε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λίγους μήνες μετά ξαναρωτήσαμε τι γίνεται με αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση, αλλά και πάλι δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και την τεράστια ευθύνη που φέρει ήδη για την καθυστέρηση και πολύ περισσότερο για τυχόν απώλεια του πολύ μεγάλου αυτού περιουσιακού στοιχείου, προς όφελος τρίτων…

Αναμένουμε απαντήσεις!

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών