Συνέντευξη του Αριστείδη Αγγελόπουλου στην Εφημερίδα «Η Ώρα της Φωκίδας»

Πριν λίγες μέρες ο Εμπορικός κόσμος απόλαυσε άλλη μια Λευκή Νύχτα. Άλλη μια γιορτή με πραγματικές εκπτώσεις. Είστε ο «πατέρας» του εγχειρήματος. Πώς αισθάνεστε βλέποντας ότι έριξε βαθιές ρίζες; 

Πολύ ικανοποιημένος. Είναι μια πρωτοβουλία που λάβαμε στο πρώτο έτος της θητείας μας (2015) και απέδειξε ήδη την χρησιμότητα για την πόλη μας και για τον εμπορικό της κόσμο. Μακάρι να αναλαμβάνονταν και άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Ως επαγγελματίας, αλλά και ως αντιδήμαρχος συμβάλατε καθοριστικά να στηθεί εμπορικός σύλλογος στην Άμφισσα. Πόσο έχει βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και στην ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου η ύπαρξη του ΣΕΚΑ; 

Σίγουρα βοηθάει σε πολλούς τομείς. Στην διατήρηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ μας, στην συνεννόηση με τους θεσμικούς φορείς του τόπου (Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο κ.α.), αλλά και στην διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως η Λευκή Νύχτα. 

Προ ολίγων ημερών είχατε πρώτη επίσημη συνάντηση ως Ανανεωτική Δύναμη με στόχο τις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διατηρείτε την ίδια παράταξη, παρά την προηγούμενη ήττα της στις εκλογές; 

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές: Ακομμάτιστη και ανεξάρτητη πορεία στην Αυτοδιοίκηση, πνεύμα συνεργασίας με όλους (αλλά και μαχητικής διεκδίκησης όταν χρειαστεί), μεγάλη αγάπη για το τόπο μας, αποδεδειγμένη μέσα από πολλές πρωτοβουλίες του παρελθόντος. Η ήττα όταν είναι έντιμη, δεν είναι μοιραία, αλλά πολλές φορές λειτουργεί συσπειρωτικά! 

Εκτός από «πατέρας» της Λευκής Νύχτας είστε και από τους πρωτεργάτες της πεζοδρόμησης της Γιαγτζή. Σήμερα, που η διάδοχη Δημοτική Αρχή δεν την άνοιξε, πως εισπράττετε εκείνη την προσπάθεια για την οποία είχατε πολλές αρνητικές αντιδράσεις εκείνη την εποχή;

Τα εγχειρήματά μας αυτά, ο σχεδιασμός που κάναμε, δυστυχώς συκοφαντήθηκαν και πολεμήθηκαν σκληρά. Είναι μια δικαίωση να βλέπεις να ομολογούν το ορθό των επιλογών σου αυτοί που τις μάχονταν. Πιο πολύ βέβαια θα νιώθαμε δικαιωμένοι, αν συνεχιζόταν η προσπάθεια για αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης, που δυστυχώς έχει πλήρως διακοπεί. 

Παρόλα αυτά στη Γιαγτζή δεν άνοιξαν νέα μαγαζιά, πέριξ δεν πλαισιώθηκε από καταστήματα εστίασης. Εσείς θεωρείται επιτυχημένο το εγχείρημα και ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία; 

Δεν αρκεί μια πεζοδρόμηση εμπορικού δρόμου. Πρέπει να υπάρχει συνεχής μέριμνα αναβάθμισης, αρχιτεκτονικής βελτίωσης, καλού φωτισμού, καθημερινή μέριμνα για το πράσινο και την καθαριότητα και πολλές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. Όλα αυτά που τα είχαμε ξεκινήσει, η σημερινή δημοτική αρχή δεν τα υπηρετεί και δεν τα υπερασπίζεται. Βλέπουμε λοιπόν μια εικόνα χάους (ανεξέλεγκτα παρκαρισμένα οχήματα σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, εγκαταλειμμένο αστικό εξοπλισμό, διαλυμένο φωτισμό κ.λπ.), που καθόλου δεν συμβάλλουν στην εξύψωσης της εικόνας της αγοράς της Άμφισσας και στην ελκυστικότητά της. Αυτό ήταν εμφανές ακόμη και στην πρόσφατη «Λευκή Νύχτα».

Ακόμη και ένα τεράστιο πρόγραμμα που παραδώσαμε πανέτοιμο και χρηματοδοτημένο (OpenMall), με περισσότερα από 100 καταστήματα να δικαιούνται δωρεάν αρχιτεκτονική αναβάθμιση και πολλά συνοδά έργα (εορταστικό φωτισμό πόλης με 40 νέες αψίδες led, ηλεκτρικά λεωφορεία, νέα Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» στην πλατεία Μητροπόλεως κ.λπ), ακόμη και αυτό καρκινοβατεί επί 3μισι χρόνια, χωρίς κανείς να δίνει μία εξήγηση.

Συνεπώς δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, παρότι μέχρι το 2019 υπήρχε θετική πορεία στο εγχείρημα. Αποδεικνύεται αυτό που λέγαμε, ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει έναν στόχο και ένα σχέδιο μια ομάδα ανθρώπων που δεν το πιστεύει. Εδώ όμως είχαμε το παράδοξο, να προσχωρήσει η δημοτική αρχή στο δικό μας σχέδιο (ελλείψει δικού τους…), αλλά να το αφήνει ουσιαστικά να καταρρέει και να φθείρεται, λόγω της αδιαφορίας της ή και της συγκαλυμμένης αντιπάθειάς της για τον στόχο αυτόν!

Η παράταξή σας έχει καταγγείλει πολλές φορές τη Δημοτική Αρχή για καθυστερήσεις σε όλα τα έργα. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι το κάνει η σημερινή πλειοψηφία; Δεν θέλουν να κόβουν κορδέλες ενόψει εκλογών; 

Τα έργα απαιτούν πολύ κυνήγι και κινητοποίηση, που τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται στον κόσμο. Η νυν δημοτική αρχή βρήκε ένα τεράστιο απόθεμα έργων σε εξέλιξη από εμάς και ταυτόχρονα πέτυχε μια απίστευτα ευνοϊκή για την ίδια πολιτική συγκυρία. Όλα αυτά όμως δεν τα αξιοποίησε, κυρίως διότι οι προτεραιότητές της δεν ήταν αυτές του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους. 

Η παράταξή σας είναι ανεξάρτητη και επιδιώκει συνεργασίες, όπως λέτε. Που μπαίνουν τα όρια σε ιδεολογικό επίπεδο; 

Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους των άκρων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων.

Τι σας πίκρανε και τι σας ικανοποίησε περισσότερο από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Τα κοινά (ιδίως η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού) έχουν πολλές πίκρες και στενοχώριες την ώρα της μάχης. Η ικανοποίηση έρχεται, όταν αργότερα οι συμπολίτες σου αναγνωρίζουν την προσπάθεια και την προσφορά σου. Απ’ αυτήν την άποψη είμαι ευχαριστημένος, γιατί πολλοί συνδημότες μου, εκφράζονται με θερμά λόγια για την αυτοδιοικητική μου θητεία.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη θητεία και ποια τα λάθη που δεν θα κάνετε;

Ο στόχος μου είναι πάντα ένας και μοναδικός. Να πετύχουμε πράγματα για τον τόπο μας και ιδίως για την Άμφισσα, με πολύ δουλειά και αγώνα, χωρίς να προδώσουμε τις Αρχές μας.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; 

Ναι, με επικεφαλής τον καλό μου φίλο Λουκά Αναγνωστόπουλο.