Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, κύριοι της δημοτικής αρχής! (του Νεκτάριου Μίχου)

 

Επειδή οι της νυν διοίκησης παριστάνουν με καταιγισμό δελτίων τύπου τους «ανθρώπους των έργων», ας τους εξηγήσω τι εννοώ όταν λέω ότι δεν έχουν να παρουσιάσουν ούτε μια δική τους σοβαρή ιδέα, ούτε μια δική τους πρωτοβουλία στον αθλητισμό (ούτε και αλλού βέβαια…), επί τρεισήμισι σχεδόν χρόνια που έχουν εκλεγεί ως δημοτική αρχή.

Πρωτοβουλία είναι να εντάσσεις σε χρηματοδότηση (όπως έγινε το 2018) την αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου της Ιτέας και να εκπονείς το σύνολο των μελετών που ήσαν απαραίτητες. Ήταν μάλιστα τόσο σωστές και πλήρεις οι μελέτες που εκπονήσαμε και παραδώσαμε στην επόμενη δημοτική αρχή, που αυτή μέσα στον ενθουσιασμό της μόλις ανέλαβε (και στην προσπάθεια να δώσει τον δικό της τόνο…) αφαίρεσε το έργο από την Περιφέρεια (που ήδη είχε εγγράψει χρηματοδότηση και είχε δεσμευτεί για την πλήρη κάλυψη του προϋπολογισμού) και ζήτησε να ενταχθεί στο «Φιλόδημο» του Υπουργείου Εσωτερικών. Τότε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (2019 ακόμη) πανηγυρικά ενέκρινε τις δικές μας (ελλιπείς, όπως λένε σήμερα) μελέτες. Αργότερα καταλάβανε την γκάφα που είχαν κάνει (και ενώ τους το είχαμε επισημάνει μεγαλόφωνα από την πρώτη στιγμή) ότι δηλαδή πετάγανε έξω από τον «Φιλόδημο» το Προπονητικό Κέντρο Παρνασσού, που ήδη είχαμε εντάξει από τις αρχές του 2019. Κατηγόρησαν τότε τον βουλευτή ότι φταίει, το Υπουργείο Αθλητισμού κ.λπ., κατά την συνηθισμένη τους τακτική για κάτι που ήταν 100% δική τους ευθύνη. Αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν αναστροφή 180 μοίρες και να γυρίσουν στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση, όπως είχαμε ξεκινήσει από το 2018. Όλο αυτό, εκτός ότι εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Δήμο μας, καθυστέρησε επί 2,5 χρόνια το έργο. Σήμερα δήθεν τους φταίνε οι δικές μας μελέτες…

Πρωτοβουλία είναι να εντάσσεις το δημοτικό στάδιο Άμφισσας σε χρηματοδότηση για το ταρτάν του στίβου, που ήμασταν σχεδόν ο τελευταίος Νομός της Ελλάδας που δεν είχαμε τέτοια υποδομή. Αυτό κάναμε εμείς με συστηματική προσπάθεια, ώστε το καλοκαίρι του 2019 συμπεριλάβαμε το έργο στο πρόγραμμα OpenMall. Τρία καλοκαίρια πέρασαν από τότε (2020, 2021 και 2022) κι ακόμη το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να πιάσουμε και τέταρτο καλοκαίρι…

Πρωτοβουλία είναι να σχεδιάζεις ένα αναπτυξιακό έργο, όπως το Προπονητικό Κέντρο Παρνασσού (Πολυδρόσου) και να το εντάσσεις σε χρηματοδότηση, όπως κάναμε εμείς και έπειτα από σοβαρή προετοιμασία το εντάξαμε στον «Φιλόδημο» την άνοιξη του 2019. Χασομέρι και ανευθυνότητα είναι να παριστάνεις επί τρία χρόνια ότι δήθεν «ανασχεδιάζεις» το έργο και να μην προχωράς ούτε εκατοστό.

Πρωτοβουλία είναι να εγκαθιστάς για πρώτη φορά παρκέ στο τσιμεντένιο δάπεδο του κλειστού γυμναστηρίου Ιτέας και υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό πίνακα.

Πρωτοβουλία είναι να αλλάζεις πλήρως το παρκέ του μπάσκετ στο «Χριστολιάς Καμπεράκης» και να εγκαθιστάς επίσης υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό πίνακα. Και τα δύο αυτά έργα κυμάνθηκαν στην θητεία μας σε κόστος γύρω στις 30.000 έως 35.000 ευρώ το καθένα. Είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα φτιάξουν οι σημερινοί διοικούντες στο «Χριστολιάς Καμπεράκης» με τα 36.000 ευρώ που δέσμευσαν στον φετινό προϋπολογισμό…

Πρωτοβουλία είναι να μελετάς και να εντάσεις στο Leader το γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 Επταλόφου, όπως κάναμε εμείς (και αναμένουμε την εκτέλεσή του).

Πρωτοβουλία είναι να μελετάς και να εντάσσεις σε πλήρη χρηματοδότηση τα γήπεδα τένις της Ιτέας, που ωστόσο η σημερινή δημοτική αρχή δήθεν τα βρήκε και αυτά προβληματικά και τα σταμάτησε.

Πρωτοβουλία είναι να μελετάς και να εντάσεις στο Leader την εγκατάσταση ελαστικού δαπέδου στο κλειστό γήπεδο Γραβιάς, όπως κάναμε εμείς (και αναμένουμε την εκτέλεσή του).

Πρωτοβουλία είναι να μελετάς και να εντάσεις στο Leader την εγκατάσταση φωτισμού στο γήπεδο Πολυδρόσου (σε συνδυασμό με την αναβάθμισή του με το έργο του Προπονητικού Κέντρο), όπως κάναμε εμείς (και αναμένουμε την εκτέλεσή του). Παράλογο είναι να εκτελείς πρώτα αυτό (το συνοδό) έργο, όπως κάνει η νυν δημοτική αρχή και έπειτα να εκτελείς το κύριο έργο (αν τελικά γίνει ποτέ αυτό…).

Πρωτοβουλία είναι να μελετάς, να εντάσσεις σε χρηματοδότηση και να κατασκευάζεις τα νέα γήπεδα τένις της Άμφισσας και το γήπεδο 5χ5 της Δεσφίνας, όπως κάναμε εμείς (και που τα επικαλείται και αυτά η νυν δημοτική αρχή).

Όσο για το Κολυμβητήριο Ιτέας, το γήπεδο της Προοδευτικής (Ε.Π.Σ.) και το γήπεδο ποδοσφαίρου του Γαλαξιδίου, αυτά πράγματι έρχονται από παλιά. Το 2015 όμως (μόλις ουσιαστικά αναλάβαμε και εν μέσω θύελλας) απεντάχθηκαν από χρηματοδότηση, γιατί έπρεπε να έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συμβατικού τους αντικειμένου. Αυτό προϋπόθετε να είχαν δημοπρατηθεί το αργότερο στις αρχές του 2014, σύμφωνα με τους χρόνους των έργων στο ελληνικό σύστημα.

Καταφέραμε όμως στην συνέχεια (2017-2019) και τα επανεντάξαμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία και τα παραδώσαμε σε προχωρημένη ωριμότητα στη νυν δημοτική αρχή, που ελπίζουμε και ευχόμαστε κάποτε να τα ολοκληρώσει.

Συμπέρασμα: Παρά τα δεκάδες δελτία τύπου που έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή (επαναλαμβάνοντας κάθε φορά τα ίδια με άλλα λόγια, υπό μορφή πλύσης εγκεφάλου και ποντάροντας στην έλλειψη ενημέρωσης και στην καλή προαίρεση των συμπολιτών μας), στην ουσία ούτε μία σοβαρή πρωτοβουλία δεν έχει πάρει για ένα έργο αθλητισμού με αναπτυξιακό πρόσημο (ούτε πουθενά αλλού δυστυχώς).

Αντίθετα, μέσα από ένα μίγμα ανικανότητας και εμπάθειας που την χαρακτηρίζει, έχει παγώσει και αρκετές σοβαρές πρωτοβουλίες που της έτυχε να κληρονομήσει…

Για όλα τα παραπάνω που εκθέτω με επιχειρήματα, σας καλώ κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής (τώρα που οι μέρες μετράνε αντίστροφα για εσάς), να σταματήσετε να λέτε ΨΕΜΑΤΑ στους δημότες. Άλλωστε και κρίση έχουν αλλά και πλήρη αντίληψη των τραγικών αδιεξόδων που έχετε οδηγήσει τον τόπο μας, μέσω της αναποτελεσματικότητάς σας!

Υ.Γ. Όσο αφορά τους χαρακτηρισμούς του κου Τσατσαρώνη ότι συμπεριφέρομαι ως «λαλίστατος» και «ατακαδόρος» αυτοδιοικητικός, έχω να του επισημάνω ότι σίγουρα ούτε αδαής είμαι, αλλά ούτε και ζω στην μακαριότητά μου και ο νοών νοείτω!

Νεκτάριος Μίχος
(Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών)