Εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής για κορυφαία έργα του Δήμου Δελφών και μετατόπιση ευθυνών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ώρα της Φωκίδας» (Φύλλο 03/11/2022), ο δήμαρχος Δελφών κ. Π. Ταγκαλής εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι επί της ουσίας δύο κορυφαία έργα του Δήμου μας έχουν απενταχθεί από χρηματοδότηση και αναμένουν εκ νέου την ένταξή τους, σε χρόνο άδηλο…

Πρόκειται για τον Περιφερειακό Δρόμο της Άμφισσας (προς το Κάστρο) προϋπολογισμού 5.070.000 ευρώ και για τον Ναυτικό Όμιλο Γαλαξιδίου προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, που και τα δύο παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2019 σε συνθήκες προχωρημένης ωριμότητας.

Ο περιφερειακός δρόμος Άμφισσας παραδόθηκε ως έργο ενταγμένο σε χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, πλήρως μελετημένο και πλήρως αδειοδοτημένο.
Αυτό που απέμενε ουσιαστικά ήταν η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, η οποία είχε και αυτή δρομολογηθεί με την αίτηση υπαγωγής του έργου στην διαδικασία των έργων εθνικής σημασίας (άρθρο 7α του Κώδικα Απαλλοτριώσεων), δηλαδή στην γρήγορη διαδικασία.

Αυτό πράγματι ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020 (με επιμέλεια του βουλευτή Φωκίδας κ. Ι. Μπούγα, που είχε ενημερωθεί πλήρως από τον προηγούμενο δήμαρχο, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τον Ιούλιο του 2019) με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (υπ’ αριθμ. 12/29.04.2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Φ.Ε.Κ. 215/τ.Δ΄/2020), όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι ταυτόχρονα εντάχθηκαν στην ειδική αυτήν διαδικασία το έργο της τεχνητής λίμνης Τολοφώνας (φράγμα Χαρμίσκου) και ο περιφερειακός δρόμος της Άμφισσας. Έκτοτε, η μεν τεχνητή λίμνη Τολοφώνας ολοκλήρωσε την προετοιμασία της, δημοπρατήθηκε και οδεύει προς υλοποίηση, ο δε περιφερειακός της Άμφισσας κινείται με «βήμα σημειωτόν»…

Η ίδια ιστορία λίγο πολύ ισχύει και για τον Ναυτικό Όμιλο Γαλαξιδίου. Εκεί που μετά από τεράστιο αγώνα είχαμε φτάσει σ’ ένα τελικό σημείο μελετητικής και αδειοδοτικής ωριμότητας κι ενώ το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 αποφάσισε να αλλάξει πλάνο.

Το σκεπτικό της ήταν να μην στεγαστεί στον α΄ όροφο του κτιρίου το Λιμεναρχείο Γαλαξιδίου, όπως είχε προβλεφθεί και συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκομένους αρχικά (προς εξασφάλιση και της παρουσίας της κομβικής αυτής Υπηρεσίας στην πόλη του Γαλαξιδίου), αλλά να αποδοθούν και οι δύο όροφοι του κτιρίου στο σωματείο του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου. Έτσι το έργο πήγε πολύ πίσω, ενώ θα έπρεπε (και θα μπορούσε) να έχει δημοπρατηθεί από ετών…

Σήμερα του κ. Ταγκαλή του φταίει η Περιφέρεια! Ενώ επί 3,5 χρόνια κινείται με ρυθμούς χελώνας… Κι ενώ όλοι οι δήμαρχοι της χώρας είχαν αναλυτικά ενημερωθεί τουλάχιστον εδώ και 2,5 χρόνια ότι τα έργα του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας πρέπει να περάσουν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε Περιφέρειας κι αυτό θα γίνει κατά προτεραιότητα για τα ήδη δημοπρατημένα έργα (συνεπώς τρέχουμε…).
Τα υπόλοιπα έργα (όσα δηλαδή δεν έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα) θα μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης, με προσκλήσεις προς τους Δήμους (τύπου ΕΣΠΑ), όταν αυτές εκδοθούν. Για όσους γνωρίζουν, αυτό με απλά λόγια σημαίνει: «Ζήσε Μάη μου…»!

Συγχαρητήρια λοιπόν κ. Ταγκαλή! Τα καταφέρατε να εκτροχιάσετε πλήρως και αυτά τα δύο κορυφαία έργα! Κι επιπλέον έχετε το θράσος να προσπαθήσετε να μετατοπίσετε τις πασιφανείς ευθύνες σας προς άλλους, για να ξεγελάσετε τους δημότες μας ακόμη μια φορά…

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών