«Νόμιμος Καταυλισμός Ρομά»: Κάποιος μας δουλεύει!

Περιμέναμε 3,5 χρόνια και επιτέλους μάθαμε το χαρμόσυνο νέο!

Ανακάλυψε, λέει, ο κ. Ταγκαλής τον κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση (νόμιμου) καταυλισμού των Ρομά. Και αυτό είναι ένα οικοδομικό τετράγωνο του ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας (συγκεκριμένα το Ο.Τ. 3).

Και μάλιστα διαπραγματεύεται δήθεν εδώ και καιρό, ενώ έχει ενημερώσει και τους καταυλιζόμενους Ρομά. Το μόνο που δεν έχει ενημερωθεί είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας, παρότι επανειλημμένα και επιτακτικά τους έχει ζητηθεί. Αυτή είναι η αντίληψή τους για την δημοκρατία και την διαφάνεια!

Ο κ. δήμαρχος κρατούσε, λέει, «επτασφράγιστο μυστικό», ωσάν να διαπραγματευόταν την απόκτηση αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belhara, ώστε χρειάστηκε δεκάδες θεσμικοί εκπρόσωποι των συνδημοτών μας να πληροφορηθούμε το «μυστικό» για το κορυφαίο αυτό ζήτημα από την Ώρα της Φωκίδας (Φύλλο 17.11.2022).

Και φυσικά ο κ. Ταγκαλής, όπως φανταζόμασταν, έριξε την «φωτοβολίδα» του (τύπου Συνεδριακό Κέντρο Δελφών). Παριστάνει ότι βρήκε την «φανταστρουμφική ιδέα», λες και όλοι οι προηγούμενοι (εδώ και 2 δεκαετίες), δεν είχαν εξετάσει τα σενάρια για κάθε θέση. 

Ας μας λύσει, λοιπόν, ο κ. δήμαρχος κάποιες απορίες και ας απαντήσει στους προβληματισμούς μας:

Α) Οι Βιομηχανικές Περιοχές (όπως το ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας) διέπονται από συγκεκριμένη νομοθεσία (Ν.3892/2011, Ν.2545/1997 κ.λπ.) που καθορίζει με αυστηρότητα και περιοριστικό τρόπο τις προβλεπόμενες εκεί χρήσεις γης, που είναι αποκλειστικά επιχειρηματικές. Έχει εξασφαλίσει ο κ. δήμαρχος ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία τα συναρμόδια Υπουργεία;

Β) Οι χρήσεις γης στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας έχουν ειδικότερα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (Φ.Ε.Κ.557/τ.ΑΑΠ/1997), διότι το ΥΠ.ΠΟ. «παραχώρησε» την δυνατότητα κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου, με τις διάφορες Αποφάσεις περί Δελφικού Τοπίου. Οι χρήσεις γης εκεί προβλέπονται επίσης με σαφήνεια και είναι αποκλειστικά επαγγελματικές. Έχει συμφωνήσει το Υπουργείο Πολιτισμού να αλλάξει την Υπουργική Απόφαση αυτήν;

Γ)  Με την ίδια λογική και σαφήνεια έχει διατυπωθεί και η πιο πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του 2012 του Υπουργείου Πολιτισμού (Φ.Ε.Κ.147/τ.ΑΑΠ/2012) περί Δελφικού Τοπίου, στην οποία (στο ακροτελεύτιο άρθρο της) γίνεται ρητή αναφορά για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας. Θα αλλάξει και αυτή η (θεμελιώδης για το Δελφικό Τοπίο) Υπουργική Απόφαση από το ΥΠ.ΠΟ.;

Δ) Το ίδιο το ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας έχει εγκεκριμένο πολεοδομικό κανονισμό (Φ.Ε.Κ. 59/τ.ΑΑΠ/2006) με αποκλειστικό προσδιορισμό των χρήσεων γης ανά οικοδομικό τετράγωνο, που αποκλείει οποιαδήποτε μη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο. Και αυτό θα το αλλάξει ο κ. δήμαρχος (δηλαδή έχει δεσμευτεί σχετικά το Υπουργείο Ανάπτυξης);

Ε) Ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης προς τον προτεινόμενο χώρο καταυλισμού είναι ο χωμάτινος ευθύς δρόμος, που ακολουθεί την πορεία του υπογείου καναλιού του Μόρνου. Αυτός ο δρόμος ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, η οποία τα έτη 2016-2017 απομάκρυνε τους εκεί παράνομα εγκατασταθέντες Ρομά και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα έκλεισε με συρματόπλεγμα τον δρόμο. Μόνο έπειτα από παρακλήσεις και διαπραγμάτευση άνοιξε «προσωρινά» τον χωμάτινο δρόμο προς εξυπηρέτηση των ελαιοκτηματιών της γύρω περιοχής. Έχει εξασφαλίσει ο κ. δήμαρχος ότι θα επιτρέψει εκ νέου η ΕΥΔΑΠ την διέλευση και εγκατάσταση «πλανόδιων Ρομά» μέσα στον χώρο ευθύνης της; 

Στ) Το ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας ανήκει στην ΕΤ.ΒΑ. ΒΙ.ΠΕ. του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για Τράπεζα 100% ιδιωτική. Αυτή (λέει η Ω.τ.Φ.) συμφωνεί, αρκεί να της δώσουμε σε αντάλλαγμα το οικόπεδο των 13,5 στρεμμάτων, εκεί που σήμερα είναι ο παράνομος καταυλισμός (μπροστά από το Βιο.Πα. και σε επαφή με την εθνική οδό), το οποίο με τεράστια προσπάθεια είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εν ολίγοις αφού ο κύριος Ταγκαλής κατέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2019 το έργο του Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων (αρνήθηκε να υπογράψει την σύμβαση με τον εργολάβο), σήμερα προσπαθεί να διαγράψει πλήρως κάθε προοπτική να πραγματοποιηθεί στο μέλλον το ζωτικό αυτό έργο (γιατί άλλο κατάλληλο οικόπεδο δεν υπάρχει, εκτός αν ψάξει να το βρει και αυτό ο κ. Ταγκαλής με μυστικές διαπραγματεύσεις…).

Και ας υποθέσουμε (χάριν συζητήσεως, ύστερα απ’ όλα αυτά) ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η ΕΥΔΑΠ και η Τράπεζα Πειραιώς θα συνταχθούν όλοι τους στο αίτημά μας και θα πετύχουμε όλες τις νομοθετικές αλλαγές και τις ζητούμενες παραχωρήσεις.

Για να γίνει αυτό το έργο (εκ του μηδενός) απαιτούνται τεράστια ποσά σε διαμορφώσεις, δίκτυα κοινής ωφελείας κ.λπ. έργα υποδομής. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

Όλα τα παραπάνω είναι όμως προαπαιτούμενα για να λάβεις άδεια δημιουργίας «νόμιμου» καταυλισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Κ.Υ.Α. Α5/696, Φ.Ε.Κ. 243/τ.Β/1983). Η αρμόδια υπουργός, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, πρόσφατα απάντησε στην Βουλή ότι απαιτούνται περισσότερα από 3 χρόνια για τις σχετικές διαδικασίες (και εφόσον όλα είναι σωστά…).

Συμπέρασμα: Μάλλον κάποιος «μας δουλεύει», κατά την λαϊκή διάλεκτο…

Η διοίκηση Ταγκαλή πανικόβλητη από την πλήρη διάψευση όλων των προεκλογικών συνθημάτων της, σπεύδει να πετάξει άλλη μια φωτοβολίδα στον αέρα!

Παίζει ακόμη μια φορά με την ψυχολογία και την νοημοσύνη των συνδημοτών μας, τους οποίους προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει επ’ αόριστον.

Γνωρίζει ότι η προτεινόμενη απ’ αυτήν δήθεν λύση είναι στην πραγματικότητα «μη λύση» και ότι θα την συζητάμε για χρόνια με αδιέξοδη προοπτική. Είναι όμως αρκετή (όπως αυτοί σκέφτονται) για να δημιουργήσει λίγο θόρυβο και για να θολώσει τα νερά μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ουσιαστικά προσπαθεί ο κ. Ταγκαλής να φτιάξει ένα αφήγημα ότι δήθεν επεξεργάστηκε μια πρόταση λύσης, που στην συνέχεια «κάποιοι κακοί» δεν θα αφήσουν να ευοδωθεί, ώστε προς αυτούς να στρέψει το «λαϊκό ανάθεμα»!

Είναι αληθινή κατάντια για τον τόπο μας να διοικείται με αυτόν τον τρόπο. Με προσχήματα, επικοινωνιακά τρικ, γελοιότητες στα πιο σοβαρά θέματα, προχειρολογίες και αναβολές λήψης αποφάσεων σε όλα τα κορυφαία ζητήματα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συμπολίτες μας θα δώσουν με την ψήφο τους την κατάλληλη απάντηση σ’ αυτήν την πολιτική στις δημοτικές εκλογές του 2023 και θα επιλέξουν ανθρώπους που τουλάχιστον λένε την αλήθεια και έχουν το θάρρος να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν!

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

Υ.Γ. Και επειδή (για προφανείς λόγους) καθόλου δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Ταγκαλή, απευθύνουμε την παρούσα ανακοίνωση και τα ερωτήματα απευθείας και στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και λοιπούς φορείς, καθώς και στον βουλευτή Φωκίδας, για να πληροφορηθούμε υπεύθυνα αν έχουν ενημερωθεί σχετικά και αν συναινούν στην «προτεινόμενη λύση».