Οικονομική Περίοδος 2015 – 2019 Δήμου Δελφών: «Δάμασαν το Έλλειμμα»

Ο τίτλος είναι δανεικός, από την εφημερίδα «Ώρα της Φωκίδας», 23.11.2022, αλλά εντελώς αποκαλυπτικός. Περιγράφει σε τρεις μόνο λέξεις τον αγώνα που δόθηκε κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία προκειμένου να εξυγιανθεί οικονομικά ο Δήμος Δελφών και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συνδημοτών μας. Δύσκολες οι καταστάσεις που βιώσαμε εκείνη την περίοδο, ακόμα και παλεύοντας να αποφύγουμε την χρεοκοπία.

Να θυμίσω την στάση πληρωμών μετά την επιβολή των Capital Control το 2015 καθώς και την υποχρεωτική μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και την δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου επί ένα τρίμηνο το 2017, κάτι που αφορούσε την δικαστική διαμάχη με την ΕΥΔΑΠ Παγίων (τιμολόγηση ή μη του αδιύλιστου ύδατος που χορηγούσε η εταιρεία στον Δήμο), με οικονομική ζημία για τα ταμεία του Δήμου 3.500.000 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις (σύσταση και λειτουργία της ΔΕΥΑ Δ. Δελφών το 2018) που εκ των υστέρων κρίθηκαν ως απαραίτητες, ακόμη και από τους σημερινούς διοικούντες που στάθηκαν απέναντι σε οτιδήποτε ορθολογικό, δημιούργησαν οικονομικές υποχρεώσεις που επιβάρυναν αρχικώς την οικονομική θέση του Δήμου μας και μέχρι η νεοσύστατη εταιρεία να ορθοποδήσει.

Πράγματι οι Ισολογισμοί εκείνης της περιόδου δεν ήρθαν στην ώρα τους, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Για παράδειγμα ο Ισολογισμός του 2017 θα έπρεπε να έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2018. Γιατί έγινε αυτό; Προφανώς και υπήρξαν σοβαροί λόγοι που δεν μας επέτρεψαν να κινηθούμε εκείνη την εποχή με την ταχύτητα που επιθυμούσαμε. Αρκεί να θυμίσω ότι όταν παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν υπήρχαν ψηφισθέντες Ισολογισμοί της Καλλικρατικής θητείας και αυτό γιατί δεν τηρούνταν το διπλογραφικό σύστημα (Χρέωση-Πίστωση) και ως εκ τούτου έπρεπε να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Χωρίς διπλογραφικό σύστημα δεν μπορείς να προχωρήσεις στην σύνταξη Ισολογισμού και στην έκδοση Αποτελεσμάτων Χρήσεως.

Όλα τα παραπάνω προφανώς διαφεύγουν του σημερινού αντιδημάρχου Οικονομικών, ο οποίος με περισσή αλαζονεία θεωρεί ότι θα έπρεπε να του είχαμε παραδώσει ακόμη και τον Ισολογισμό του 2019 πριν αποχωρήσουμε από την διοίκηση. Επίσης, δεν γνωρίζω πάνω σε ποια επιστημονικά κριτήρια βασίστηκε ο κος Λουπάκος και με ποια μέθοδο καταλήγει σε συμπεράσματα του τύπου, ότι χωρίς τις δικαστικές εκκρεμότητες θα υπήρχε πλεόνασμα κατά το έτος 2020 περίπου 800.000 χιλ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του, αλλά σε κάθε περίπτωση η μετριοπάθεια δεν έβλαψε κανέναν!

Άλλωστε, να του υπενθυμίσω ότι η δικαστική διαμάχη για την πλατεία «Θεάτρου» στην Ιτέα και το ποσό αποζημίωσης του 1.000.000 εκ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2020 μετά από δεσμεύσεις λογαριασμών του Δήμου, τελεσεδίκησε στο Εφετείο την άνοιξη του 2014 (Απόφαση 174/2014 του Εφετείου Λαμίας), πριν αναλάβει την διοίκηση του Δήμου η δημοτική αρχή Παναγιωτόπουλου.

Επειδή, λοιπόν, πλησιάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δημοτικές εκλογές του 2023 και το αφήγημα της σημερινής δημοτικής αρχής θα έχει να κάνει με τα οικονομικά, μιας και δεν έχει να επιδείξει κανένα απολύτως έργο που να προβάλει στους δημότες, να υπενθυμίσω τα παρακάτω:

Το 2014, το έλλειμμα ήταν 1.123.263 ευρώ. Το 2015, το έλλειμμα ήταν 767.213 ευρώ. Το 2016, το έλλειμμα ήταν 142.562 ευρώ. Το 2017, το έλλειμμα ήταν 1.934.253 ευρώ. Το 2018, το έλλειμμα ήταν 2.114.471 ευρώ. Το 2019, το έλλειμμα ήταν 669.902 ευρώ. Το 2020, το έλλειμμα ήταν 1.249.787 ευρώ.

Είναι λοιπόν φανερό ότι κατά τα δύο πρώτα έτη της προηγούμενης δημοτικής θητείας τα ελλείμματα άρχισαν να μειώνονται ουσιαστικά, κάτι το οποίο ανατράπηκε με την ατυχή κατάληξη της δικαστικής διαμάχης με την ΕΥΔΑΠ και την αναγκαία σύσταση της ΔΕΥΑ. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου και κατά το έτος 2019 το έλλειμμα άρχισε να μειώνεται και πάλι. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν περιγράφουν οι οικονομικές καταστάσεις και οι εκθέσεις διαχείρισης των Ορκωτών Λογιστών.

Και κάτι τελευταίο. Επειδή ειπώθηκε από τα χείλη του δημάρχου και του αντιδημάρχου οικονομικών στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου ότι καθυστερούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους προμηθευτές της, ενώ σήμερα το πολύ σε τρεις μήνες πληρώνονται, προφανώς ζουν εκτός πραγματικότητας! Μια βόλτα στην αγορά εάν κάνουν θα ανακαλύψουν την αλήθεια!

Προσωπικά εγώ έως πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών, μαζί με τον τότε δήμαρχο και τα υπόλοιπα μέλη της τότε δημοτικής αρχής, αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο μας. Το ίδιο αισθάνεται και η μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών μας που μας στηρίζει σε καθημερινή βάση.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών
Επικεφαλής της Παράταξης Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών