Βγάζει ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας κ. Ν. Λουπάκος την πρώτη μέρα ανακοίνωση και πανηγυρίζει για το έργο του WιFι στην πόλη της Άμφισσας. Λέμε κι εμείς: Ας δώσουμε τόπο στην οργή! Δεν είμαστε μίζεροι…
Έστω κι αν έκαναν 3μιση χρόνια για να υλοποιήσουν κάτι τόσο απλό, που τους παραδόθηκε από εμάς (έπειτα από έναν τεράστιο αγώνα και οργάνωση ετών) πλήρως χρηματοδοτημένο και ενταγμένο στο πρόγραμμα Open Mall (Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου).
Έρχεται όμως ο Δήμαρχος αυτοπροσώπως τη δεύτερη μέρα και βγάζει νέα ανακοίνωση με την οποία επίσης πανηγυρίζει την μετά από επίσης 3μιση χρόνια διακήρυξη δημοπρασίας για το έργο της μετατροπής της οικίας Γαζή στην πλατεία Μητροπόλεως στην Άμφισσα σε «Δημοτική Πινακοθήκη Άμφισσας Σπύρος Παπαλουκάς». Ο κ. Ταγκαλής μάλιστα αποκρύπτει ότι και το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Open Mall από το 2019.
Τους παραδόθηκε ενταγμένο, χρηματοδοτημένο και με σοβαρή μελετητική προετοιμασία και ο σκοπός ήταν να συμβαδίσει χρονικά το έργο αυτό με την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης που περιέχει το κορυφαίο αγιογραφικό έργο του Σπύρου Παπαλουκά. Στο μεταξύ, η Μητρόπολη ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά παραδόθηκε, αλλά η Πινακοθήκη μας ακριβώς απέναντι χρειάστηκε 3μιση χρόνια μόνο για να δημοπρατηθεί. Και από πάνω πανηγυρίζουν! Και αποκρύπτουν ποιοι πραγματικά εμπνεύστηκαν το έργο, το μελέτησαν, το σχεδίασαν και το ενέταξαν σε χρηματοδότηση.
Εδώ που φτάσαμε όμως όσα ψέματα και να πουν, όσες «παραλείψεις» κι αν συνεχίσουν να έχουν τα δελτία τύπου τους, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την αξιολόγηση που έχουν λάβει στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Είναι μια δημοτική αρχή που κατέστρεψε πολλά που βρήκε έτοιμα από τους προηγούμενους, που καθυστέρησε όσα έργα εκτελεί (κι αυτά κληρονομιά από τους προηγούμενους) και (το χειρότερο απ’ όλα…) μια δημοτική αρχή που δεν πρόσθεσε σε ολόκληρη τη θητεία της ούτε μια νέα ιδέα, ούτε έναν καινούριο στόχο για την περιοχή μας.
Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών
<.><.><.><.><.><.><.><.><.>
Έργα και μελέτες
(Απάντηση σε Παν. Ταγκαλή)
Ας αναφέρω δύο εντελώς ενδεικτικά παραδείγματα:
Α) Αποκατάσταση Οικίας Πανουργιά (Άμφισσα). Μελετήθηκε το 2011-2014 και συμβασιοποιήθηκε το Μάιο του 2014 με προϋπολογισμό περίπου 400.000 ευρώ. Μόλις αναλάβαμε (Σεπτέμβριος 2014), αμέσως η Τεχνική Υπηρεσία μας ζήτησε να συμπληρώσουμε ποσό περίπου 90.000 ευρώ, διότι κατά την φάση της μελέτης δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς η κακή κατάσταση της τοιχοποιίας και χρειάζονταν άμεσα ενισχύσεις ρητίνης. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την φάση της κατασκευής του έργου (καλοκαίρι 2014).
Αμέσως φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και (παρά την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της εποχής), βρήκαμε τα απαραίτητα κονδύλια και συνεχίστηκε το έργο απρόσκοπτα.
Θυμάται κανείς να κάναμε οποιαδήποτε φασαρία; Θυμάται κανείς να κατηγορήσαμε τις «κακές μελέτες» που βρήκαμε; Αντίθετα ολοκληρώσαμε το έργο (που σε αντίθετη περίπτωση θα είχε διακοπεί, όπως τόσα και τόσα…), το αξιοποιήσαμε περαιτέρω και όταν ήρθε η ώρα συγχαρήκαμε και ευχαριστήσαμε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το οργάνωσαν.
Β) Χ.Υ.Τ.Υ. στην θέση «Βαρτός». Υπογράψαμε την σύμβαση του έργου το καλοκαίρι του 2015 και το έργο ξεκίνησε να εκτελείται με βάση μελέτη από το 2010. Η μελέτη μόνο κόστισε περισσότερα από 600.000 ευρώ. Κι όμως, στην φάση της κατασκευής, ανακαλύφθηκε πρόβλημα. Δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς η σαθρότητα του εδάφους (μπαζώματα κ.λπ.) και χρειάστηκε να γίνουν νέες γεωτρήσεις – βαθιές θεμελιώσεις κ.λπ. Μετά από 1,5 χρόνο εντατικών διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους (ΦΟΔΣΑ, Υπουργεία, Τομεακά Προγράμματα κ.λπ.) υπογράφτηκε συμπληρωματική σύμβαση (περ. 1,5 εκ. ευρώ) και το έργο που κινδύνευε, τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τόπο.
Θυμάται κανείς να κάναμε οποιαδήποτε φασαρία; Θυμάται κανείς να κατηγορήσαμε τις «κακές μελέτες» που βρήκαμε; Αντίθετα εκτελέσαμε το έργο, το ολοκληρώσαμε και όταν ήρθε η ώρα συγχαρήκαμε και ευχαριστήσαμε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και που συμβάλλανε με οποιονδήποτε τρόπο στην μακροχρόνια διαδικασία που απαιτήθηκε.
Συμπέρασμα: Έτσι γίνονται τα έργα! Είναι μια δυναμική διαδικασία, που το δύσκολο στάδιό της είναι να σχεδιαστεί και να λάβει χρηματοδότηση (κάτι που εμείς πετύχαμε για δεκάδες έργα – αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία παραδώσαμε στους διαδόχους μας).
Από κει και πέρα κάθε δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να βρίσκει λύσεις στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, που πάντα προκύπτουν κατά τις φάσεις της τελικής προετοιμασίας και της εκτέλεσης.
Έτσι κινούνται και ενεργούν οι σοβαρές δημοτικές αρχές!
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Πρώην Δήμαρχος Δελφών