Οι τοποθετήσεις της Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ής Οκτωβρίου 2020

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δύο ήταν τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν:

1. Το θέμα του Νοσοκομείου της Άμφισσας. Αυτό ετέθη από εμάς προ μηνός όταν και ζητήσαμε να κληθεί ο βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαρίλαος Γεωργίου για να ενημερώσουν το Σώμα. Ο κ. δήμαρχος στην ίδια συνεδρίαση είχε δηλώσει αρχικά «αναρμόδιος», πλην όμως εν συνεχεία και έπειτα από τις σχετικές τοποθετήσεις και των λοιπών παρατάξεων, δέχτηκε την πρότασή μας. Η χθεσινή συζήτηση αποδείχτηκε χρήσιμη σε ενημερωτικό επίπεδο και αποδείχτηκε επίσης ότι ο Δήμος πάντα πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες στα σημαντικά θέματα, ακόμη και αν δεν είναι της στενής του αρμοδιότητας. Υπό το πνεύμα αυτό υπερψηφίσαμε την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, με οικονομικά μπόνους από το Δήμο μας  -παροχή επιδόματος στέγασης και επίδομα σίτισης, προκειμένου να υπηρετήσουν μακροχρόνια τις δομές υγείας στον τόπο μας. Ζητήσαμε επίσης να υπάρχει σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άκρως σημαντικό αυτό θέμα που αφορά όλους μας, ώστε το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην κατάσταση που όλοι προσδοκούμε.

2. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Και φέτος (για 2η συνεχόμενη χρονιά) η δημοτική αρχή εισήγαγε ένα προχειρογραμμένο σύντομο κείμενο, χωρίς καμία τεκμηρίωση, με τη γενική λογική «λίγο μπετόν σε όλους για να μην διαμαρτύρονται». Κανένα αναπτυξιακό πνεύμα, καμία σκέψη για το μέλλον δεν διακρίνει κανείς στο Τεχνικό Πρόγραμμα αυτό. Η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια δείχνει ανύπαρκτη, όπως και η φροντίδα για τις σχολικές δομές, τα μνημεία μας και τους αθλητικούς χώρους. Η παράταξή μας καταψήφισε. Βασικό σημείο που πρέπει να επισημάνουμε σήμερα είναι η ανησυχία μας για τα δεκάδες μελετημένα, αδειοδοτημένα και ενταγμένα σε προγράμματα χρηματοδότησης μεγάλα έργα, που βρήκε το Σεπτέμβριο του 2019 η νυν δημοτική αρχή και έπειτα από δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες λιμνάζουν.
Ελάχιστα πράγματα φαίνεται να έχουν γίνει: α) για τον Περιφερειακό Δρόμο Άμφισσας, β) για το Δυτικό Χώρο Στάθμευσης Δελφών, γ) Για την αναβάθμιση του κεντρικού Διυλιστηρίου Άμφισσας, δ) για την αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Δεσφίνας, ε) για την αναβάθμιση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης μεταξύ Άμφισσας και Ιτέας, στ) για την εγκατάσταση ελαστικού ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας, ζ) για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Ιτέας, η) για το νέο κέλυφος στο Κλειστό Γήπεδο Ιτέας, θ) για την μετατροπή της οικίας Γαζή στην Άμφισσα σε δημοτική πινακοθήκη, ι) για το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού, ια) για το ναυτικό Όμιλο Γαλαξιδίου, ιβ) για το αντιπλημμυρικό έργο μεταξύ Φιλαρμονικής Άμφισσας – Πλατείας Ησαΐα και Πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ιγ) για τα Γήπεδα Τένις Ιτέας, ιδ) για την επισκευή Δημοτικής Οδοποιίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών.

Πότε θα δημοπρατήσετε αυτά τα ενταγμένα έργα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κ. δήμαρχε; Όπως ξέρετε, τα χρήματα οι διαχειριστικές αρχές δεν τα κρατούν στάσιμα για πάντα…

Τα μόνα αξιόλογα έργα που έχουν δημοπρατηθεί τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας και η Πλατεία Ησαΐα Άμφισσας (και αυτά ενταγμένα και ώριμα από την περίοδο 2014-2019). Εκτός από τα παραπάνω έργα προστίθεται πλέον και ένας νέος κατάλογος άλλων 15 περίπου σημαντικών έργων στα προγράμματα Leader, που είχαν και αυτά μελετηθεί, ωριμάσει και υποβληθεί στα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης την περίοδο 2014-2019. Και υπάρχουν και άλλα ενταγμένα μικρότερα έργα βέβαια (στα Open Mall και αλλού)…

Μιλάμε για συνολικά περισσότερα από 30 σημαντικά χρηματοδοτούμενα έργα, που περιμένουν τη δημοπράτησή τους. Πότε θα γίνει αυτό, όσο πηγαίνουμε με ρυθμό μια δημοπράτηση ανά εξάμηνο; Η δημοτική αρχή δείχνει μια σαφή προτίμηση σε έργα μικρού μεγέθους για διάφορες Κοινότητες (και αυτά επιλεκτικά και λίγα) και παραμελεί τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Δήμου μας, κάνοντας μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, με την οποία διαφωνούμε απόλυτα.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Επικεφαλής Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών