Η δημοτική αρχή σύρεται και για τη συμμετοχή στο «200 Χρόνια μετά την Επανάσταση – Ελλάδα 2021»

Από τα Εγκαίνια του Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης στην Άμφισσα, το 2019.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

«200 Χρόνια μετά την Επανάσταση – Ελλάδα 2021»

Άμφισσα, 21 Μαρτίου 2021

Με Δελτίο Τύπου  (Αρ.24/2021 – 20 Μαρτίου) ο δήμαρχος Δελφών κ. Π. Ταγκαλής μας ενημέρωσε για την κατάθεση πρότασης προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά Μουσεία». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 477.400,00 ευρώ, υπάγεται στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» και αφορά το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα και το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας υπερψήφισαν την εισήγηση για το παραπάνω πρόγραμμα στην Οικονομική Επιτροπή της 16ης Μαρτίου.

Επειδή είναι καλό να μην έχουμε κοντή μνήμη, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους συνδημότες μας τον αγώνα που  χρειάστηκε να δώσουμε πριν μερικούς μήνες, όταν με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η δημοτική αρχή είχε λάβει την πολιτική απόφαση να μην συμμετάσχει στο κεντρικό πρόγραμμα των εορτασμών «Ελλάδα 2021».

Βασικό επιχείρημα που διατυπώθηκε τότε εκ μέρους του Δήμου ήταν  ότι εμείς θα κάνουμε δικό μας πρόγραμμα και άλλωστε δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στον κεντρικό εορτασμό.

Η σφοδρή δική μας αντίδραση – επισυναπτόμενη ανακοίνωση από 18 Σεπτεμβρίου 2020 – καθώς και η σαφέστατη αποδοκιμασία της τοπικής κοινωνίας, «έσωσαν την παρτίδα» την τελευταία στιγμή.

Σήμερα αποδεικνύεται πόσο ολέθριο λάθος θα είχε διαπράξει ο Δήμος μας, αν πέρναγε χωρίς αντίδραση η λογική της σημερινής δημοτικής αρχής. Τελικά και χρηματοδότηση προέκυψε για τους συμμετέχοντες Δήμους στο «Ελλάδα 2021», πέραν των άλλων προφανών λόγων για το υποχρεωτικό της δικής μας συμμετοχής, που μόνο η νυν δημοτική αρχή αδυνατούσε να εντοπίσει…

Όπως και να έχει, και στην περίπτωση αυτή ισχύει πως όταν δεν πιστεύεις κάτι βαθιά και δεν το παλεύεις με πάθος, τότε τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι πενιχρά και οι επιδόσεις σου χαμηλές. Η δημοτική αρχή και στο θέμα αυτό σύρεται με το ζόρι και δεν δίνει στον τόπο την έμπνευση και το σχέδιο, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Αλέξανδρος Κυριακίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
«Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών»

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δυστυχώς θα απουσιάσουμε…

Άμφισσα, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Στην αρχή δεν το πιστέψαμε ούτε κι εμείς… Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Ο Δήμος Δελφών πέτυχε το αδιανόητο: Να απέχει κατά τον εθνικό εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Εκατόν δεκαοκτώ (118) ελληνικοί Δήμοι υπέβαλαν προτάσεις για συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα. Ο Δήμος Δελφών αδιαφόρησε… Ποιος Δήμος; Ο Δήμος Δελφών που γέννησε τους μεγάλους ήρωες της Επανάστασης (Αθανάσιος Διάκος, Δεσπότης Ησαΐας, Πανουργιάδες, Γιάννης Δυοβουνιώτης, Γιάννης Γκούρας, Κομνάς Τράκας κ.α.), ο Δήμος με πρωτεύουσα τα θρυλικά Σάλωνα, αδιαφιλονίκητη έδρα του επαναστατικού αγώνα της Ρούμελης. Ο Δήμος που συμπεριλαμβάνει τη Γραβιά, τη Δεσφίνα, το Γαλαξίδι, την Αγόριανη και τη Σουβάλα, τον Αθανάσιο Διάκο και τον Πανουργιά, τον όρμο της Αγκάλης στην Ιτέα, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό… Και μόνο η αναφορά στα ονόματα αυτά συγκινεί και συνεγείρει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα!

Πώς είναι δυνατόν να απουσιάσει ο Δήμος Δελφών από μια τέτοια εθνική επέτειο; Δυστυχώς προσπάθειες πολλών ετών και πολλών ανθρώπων είναι εύκολο να καταρρεύσουν, όταν δεν υπάρχει ευαισθησία και δημιουργική διάθεση. Ακόμη και σήμερα οφείλει η δημοτική μας αρχή να σπεύσει για να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί.

Ακόμη και σήμερα (παρά το πέρας όλων των προθεσμιών) οφείλει ο Δήμος μας να κινητοποιηθεί και να εντάξει τον ιστορικό μας τόπο στον κορμό του εθνικού προγράμματος για το 2021.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ» Παναγιωτόπουλος Θανάσης, Αγγελόπουλος Άρης, Αναγνωστάκου Σοφία, Αναγνωστόπουλος Λουκάς, Ανδρεοπούλου Μαίρη, Κυριακίδης Αλέξανδρος, Κώνστα Κρυσταλλία, Μίχος Νεκτάριος, Ραβάνης Δημήτρης, Τσονάκας Θανάσης και τα υπόλοιπα στελέχη της δημοτικής παράταξης