Διάλογος για την Ανάπτυξη: Απαιτείται η τεκμηριωμένη καταγραφή των δεικτών υπανάπτυξης της Φωκίδας ως εργαλείο διεκδίκησης

Η Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών παίρνει την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός διαρκούς δημόσιου διαλόγου για την Ανάπτυξη της Φωκίδας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες – φορείς του τόπου μας, αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες, σε όλους τους συντοπίτες μας. Είναι καιρός, η Φωκίδα να αποκτήσει πρόγραμμα αναπτυξιακής πορείας.

Σαν πρώτη συμβολή στον Διάλογο, καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση…

Απαιτείται η τεκμηριωμένη καταγραφή των δεικτών υπανάπτυξης της Φωκίδας ως εργαλείο διεκδίκησης

Είναι γεγονός ότι ενώ ο Νομός Φωκίδας έχει αποκλίνει σημαντικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ουδέποτε έχουμε προσπαθήσει να το αποδείξουμε με αναλυτικό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Προτείνουμε λοιπόν να ανατεθεί σε κάποια υψηλής αξιοπιστίας επιστημονική ομάδα, μια πλήρης στατιστική αλλά και οικονομετρική μελέτη σχετικά με τη Φωκίδα κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (1981-2021), δηλαδή για το χρόνο που έχουμε διανύσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους βασικούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σε κοινωνικούς και δημογραφικούς δείκτες. Σημαντική επίσης παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτή η μελέτη είναι η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου και πόσο θα αλλάξει η κατάσταση με την ανάπτυξη των μεταφορών, κυρίως μέσω της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων (Διαγώνιος, παράκαμψη Αράχοβας-Δελφών).

Μια τέτοια μελέτη, που θα ακολουθεί διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία, μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο διεκδίκησης για αυτά που εμείς αποκαλούμε «δίκαια του τόπου μας», τα οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει ιδιαιτέρως ευήκοα ώτα.

Για παράδειγμα αξιοζήλευτη είναι η συστηματική εργασία που έχουν πραγματοποιήσει οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, που οδήγησε την κυβέρνηση στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος της περιοχής, εν όψει της επερχόμενης «απολιγνιτοποίησης». Για να σε ακούσουν όμως οι συνομιλητές σου και ιδίως για να σε ακούσει το κέντρο (Κυβέρνηση, Κόμματα, Τύπος κ.λπ.), πρέπει να διαθέτεις στην φαρέτρα σου ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουμε πετύχει σε ολοκληρωμένο επίπεδο.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση που καταθέτουμε μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της Φωκίδας (Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδας, Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, Βουλευτής Φωκίδας, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Λιμενικό Ταμείο Νομού Φωκίδας κ.α.) και να συνεργαστούμε όλοι μας πάνω σε αυτήν.

Όσον αφορά στο Δήμο μας, εμείς προτείνουμε να εισαχθεί η πρότασή μας ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Δελφών να αναλάβει ακόμη και τη χρηματοδότηση της μελέτης αυτής, ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να κινηθούμε αποφασιστικά. Ενδεχόμενη συνεργασία με το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα την Άμφισσα θα είχε πολλαπλά οφέλη για το τόπο μας.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσεις με πίστη και πείσμα, αλλά και με ισχυρά επιχειρήματα.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών