200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:
Κύριοι της δημοτικής αρχής, αποτύχατε!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (8 –  9 Μαΐου 2021) κανονικά θα έπρεπε να εορταστεί η επέτειος της μάχης στο Χάνι της Γραβιάς, κηρυγμένη επίσημα ως εθνική επέτειος (η «βαρύτερη» ιεραρχικά κατά το πρωτόκολλο από τις επετείους στο Δήμο μας…).

Τι έκανε η δημοτική μας αρχή φέτος (έτος πανεθνικού εορτασμού των 200 ετών); Τίποτα! Απολύτως τίποτα. Ούτε ένα πρόγραμμα εορτασμού δεν καταδέχτηκε να εκδώσει, ούτε καν μια επίσημη ανακοίνωση, ούτε την παραμικρή εορτή οργάνωσε… Απολύτως τίποτα!

Δεν κατάφερε τίποτα να σκεφτεί ή απλά αδιαφόρησε η δημοτική μας αρχή; Δεν θα μπορούσε λ.χ. να γίνει και φέτος η υπέροχη καθιερωμένη αναπαράσταση, χωρίς θεατές, αλλά με ζωντανή τηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση και να χαρεί όλη η Ελλάδα το γεγονός; Δεν μπορούσε να υπάρξει μια εκδήλωση λόγου, ένα διαδικτυακό αφιέρωμα, κάτι τέλος πάντων που να αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπουμε τα ιερά και τα όσιά μας, παρά τις δυσκολίες;

Τα ίδια δηλαδή που έκανε και με την επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (24 Μαρτίου 1821), που και εκεί λάμψαμε ως Δήμος δια της αδράνειας και της αδιαφορίας μας!

Η πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τα πάντα και σαφώς υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι να αναδείξεις και να τιμήσεις την ιστορία σου, αλλά και να πετύχεις την απαιτούμενη κοινωνική και πατριωτική εγρήγορση. Πρέπει όμως πραγματικά να αγαπάς αυτό που υπηρετείς και όχι να κάνεις αγγαρεία.

Ευτυχώς δηλαδή που είχαμε πιέσει εμείς (και μαζί μας διάφοροι κοινωνικοί φορείς) τη δημοτική αρχή, πέρυσι το Σεπτέμβριο του 2020, να συμμετάσχει ο Δήμος μας έστω την τελευταία στιγμή στο πανεθνικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» (που δήλωναν ανοιχτά απρόθυμοι, με μια προσέγγιση σνομπ…). Αλλιώς ακόμη και ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης του Κάστρου της Άμφισσας (10η Απριλίου 1821), θα είχε πάει και αυτός τελείως στα αζήτητα.

Είναι πραγματικά κρίμα κάτι τόσο μεγάλο και τόσο σημαντικό για τον τόπο μας, να πέφτει τον κρίσιμο χρόνο σε λάθος χέρια και να πηγαίνει χαμένη δουλειά πολλών ανθρώπων, πολλών ετών.

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Γραβιάς
(Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών)