Νέες Αντικειμενικές Αξίες στον Δήμο Δελφών

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που αποφασίστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε Φ.Ε.Κ. πριν λίγες ημέρες, αυξάνουν μεσοσταθμικά την αξία γης και των ακινήτων στον Δήμο μας κατά 5-10% στις πόλεις και στις μεγάλες Κοινότητες (ιδίως Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Κίρρα, Επτάλοφο κ.α.), παραμένουν σταθερές στις περισσότερες Κοινότητες μεσαίου μεγέθους, ενώ υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις μικρών μειώσεων (κυρίως σε 3-4 χωριά περιφερειακά της Άμφισσας και στην Λιλαία, για την οποία είχε προηγηθεί και απόφαση του Σ.τ.Ε.).

Εμείς, ως δημοτική παράταξη, είχαμε προειδοποιήσει την 1η Φεβρουαρίου 2021 ότι οι αντικειμενικές αξίες στο Δήμο μας είναι ήδη παράλογα υψηλές σε σχέση με την πραγματικότητα και ότι πρέπει άμεσα να μειωθούν δραστικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και γιατί λειτουργούν ως αντικίνητρο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Ζητήσαμε μάλιστα την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής για το ζήτημα αυτό.

Εντούτοις εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μάλλον δεν έγινε τίποτε. Οι δημότες μας ήδη πλήρωναν παράλογα υψηλούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών κ.λπ.), τώρα πλέον αυτό επιδεινώνεται!

Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως την δημοτική αρχή: Ποιες ενέργειες έκανε στο κρίσιμο διάστημα που μεσολάβησε;

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

……………………………………………………….

Ακολουθεί η δημόσια τοποθέτηση της 1ης Φεβρουαρίου 2021

Εν όψει της προαναγγελθείσας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πανελλήνιο επίπεδο ( στα μέσα του 2021), προτείνουμε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας – πρωτοστατούντος του Δήμου μας, να παρέμβουν με συστηματικό τρόπο. Ο Δήμος Δελφών οφείλει να συγκροτήσει άμεσα μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από αιρετούς και εμπειρογνώμονες, ώστε να καταθέσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, που θα εγκρίνει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών.

Αυτήν την τεκμηριωμένη πρόταση θα μπορέσει στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του τόπου μας (Βουλευτής Φωκίδας, Δήμαρχος Δελφών, Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας) να την χρησιμοποιήσει ως κύριο επιχείρημά της στην συντονισμένη διεκδίκηση, που πρέπει να οργανώσει με αποδέκτη το Υπουργείο Οικονομίας.

Είναι μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα ότι και στις οκτώ (8) Δημοτικές Ενότητες που απαρτίζουν τον Δήμο μας, οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπερβαίνουν συντριπτικά τις πραγματικές αξίες. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την αγορά ακινήτων. Η μεσοσταθμική αντιστοιχία πραγματικής αξίας προς αντικειμενική στον Δήμο μας κυμαίνεται περίπου στο πενήντα τοις εκατό (50%) και υπάρχουν σαφώς πολύ χειρότερες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές.

Η στρέβλωση αυτή έχει οδηγήσει σε μια τεράστια φορολογική αφαίμαξη τους συνδημότες μας, οι οποίοι επί σειρά ετών επιβαρύνονται άδικα και δυσθεώρητα με μια σειρά φόρων, όπως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αλλά και οι διάφοροι φόροι μεταβιβάσεων (Αγοραπωλησιών, Γονικών παροχών, Δωρεών, Κληρονομιών κ.λπ.).

Εκτιμούμε ότι οφείλουμε, προς όφελος των συμπολιτών μας, να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Οικονομίας την επαναφορά στην πραγματικότητα και στην δικαιοσύνη. Περισσότερο δε όλων, οι σημερινές αντικειμενικές αξίες είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Εάν δε αναλογιστούμε το ήδη δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην περιοχή μας το οποίο επιτείνεται και από την πανδημία, είναι φανερό ότι μόνο με συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο μπορούμε να αντιπαλέψουμε την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα.