Η Δημοτική Αρχή κατώτερη των περιστάσεων – Προτάσεις για την επόμενη ημέρα της Πανδημίας

Τελικά ό,τι και να λες, ό,τι και να γράφεις, πετιέται αυτόματα στο καλάθι των αχρήστων! Αυτή είναι η πραγματικότητα σε επίπεδο διοίκησης στο Δήμο Δελφών και δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, γιατί απ’ όπου και να το πιάσεις κάτι δεν πάει καλά. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά και διάφορα για τα δημοτικά θέματα, έργα, οικονομικά, συντονισμός υπηρεσιών, καθημερινότητα κ.α. αλλά δυστυχώς τα επικαλύπτει όλα το άκρως σημαντικό θέμα της υγείας μας, που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της πανδημίας.

Εδώ και καιρό, από αρχές Σεπτέμβρη μήνα, τα πράγματα φαίνονταν να μην εξελίσσονται καλά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν εβδομάδα με την εβδομάδα στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο, η δημοτική αρχή όμως σφύριζε αδιάφορα! Είχε την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αγγίζει την περιοχή μας και ότι τέλος πάντων θα περάσουμε τα πάντα στο απυρόβλητο. Τι κι εάν προειδοποιούσαμε με παρεμβάσεις και με άρθρα μας από τον Μάρτιο μήνα ότι η υγειονομική κρίση θα είναι παρατεταμένη και σε βάθος χρόνου και ότι ο δήμος μας πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως, τι κι εάν πριν από δύο εβδομάδες περίπου η αρμόδια δημοτική σύμβουλος της παράταξης μας για θέματα πολιτικής προστασίας με δημόσια παρέμβασή της προσπάθησε να αφυπνίσει την δημοτική αρχή, ομολογουμένως κανενός το αφτί δεν ίδρωσε.

Μέχρι που ξημέρωσε η 5η Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ξαφνικά ο δήμαρχος συνειδητοποίησε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και απέχει αρκετά από αυτά που ήθελε να νομίζει, αναγκάστηκε να βγάλει διοικητική απόφαση όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Άμφισσας έπρεπε να κλείσουν μέχρι τις 16:00 της ιδίας ημέρας προκειμένου να αποφευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού, αριθ. Πρωτ. 22912/5.11.2020! Μάλιστα στην ίδια απόφαση απαγόρευσε και τις υπηρεσίες παραλαβής και διανομής από τα καταστήματα (take away και delivery). Ενώ μέχρι και εκείνη την στιγμή περίμενε τις κυβερνητικές αποφάσεις για το θέμα της πανδημίας, ξαφνικά άλλαξε γνώμη και προσπάθησε να μας αποδείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και ότι η δημοτική αρχή που ηγείται αναλαμβάνει επιτέλους αυτοτελώς πρωτοβουλίες.

Επειδή όμως όταν προχωράς χωρίς σχέδιο, εύκολα υποπίπτεις σε λάθη, αναγκάστηκε την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 6.11.2020 να αλλάξει την προαναφερόμενη απόφαση με άλλη αριθ. Πρωτ. 22997/2020 και να επιτρέψει το take away, όταν προφανώς διαπίστωσε ότι η πόλη της Άμφισσας νέκρωσε εντελώς και ούτε ένα πιάτο φαγητό δεν μπορούσε κάποιος να παραγγείλει. Στην όλη αυτή την σύγχυση που μάλλον εξακολουθεί να υπάρχει, όρισε ξαφνικά και αντιδήμαρχο συντονιστή για το θέμα της πανδημίας, ενώ μέχρι και εκείνη την στιγμή διακήρυττε ότι ο δήμος δεν έχει κανένα λόγο για την πανδημία παρά μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το Κεντρικό Κράτος. Την ίδια στιγμή απέκλειε από τις όποιες αποφάσεις την αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα υγείας.

Ταυτόχρονα, πανικόβλητος έσπευσε να θωρακίσει κατόπιν εορτής τις δημοτικές υπηρεσίες με διάφορα μέτρα, όπως την τοποθέτηση τζαμιών έμπροσθεν των γραφείων των υπαλλήλων με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως αυθημερόν την προηγούμενη Παρασκευή 6.11.2020 με κύριο θέμα την διάθεση πιστώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φυσικά μέσω απευθείας αναθέσεων μιας και δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο. Βέβαια το ερώτημα παραμένει, γιατί ανέμενε να το κάνει αυτό τόσο καιρό και στο τέλος να αναγκαστεί να κλείσει ολόκληρες διευθύνσεις του Δήμου, μιας και πλέον είχαν προσβληθεί τα στελέχη τους από κορωνοϊό; Γιατί δεν αξιοποιούσε τα χρήματα που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, εδώ και αρκετό καιρό και που κανείς τελικά δεν ξέρει που κατανεμήθηκαν; Γιατί επέλεξε κάποιες επιλεκτικές απολυμάνσεις σε δημοσίους χώρους της τελευταίας στιγμής, που στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό; Πώς φτάσαμε να είμαστε ο Νομός με τα περισσότερα κρούσματα σε διάστημα λίγων ημερών το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ οι όμοροι νομοί οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς κρουσμάτων; Ποια ευθύνη έχει ο Δήμος για την πανθομολογούμενη πλήρη απουσία ελέγχων σε κρίσιμους χώρους διάδοσης του ιού, την ώρα που το πρόβλημα παντού γιγαντωνόταν; Κι εδώ δηλώνουμε πλήρως αναρμόδιοι;

Φτάσαμε στο σημείο (πανελλήνια πρωτοτυπία) να καταγγέλλει δημόσια ο Σύλλογος Εργαζομένων το Δήμο Δελφών ότι δεν έχει πράξει σχεδόν τίποτε από τα απαραίτητα! Παρόμοια επιστολή με αγωνιώδεις εκκλήσεις είχε αποστείλει ο Σύλλογος και τον περασμένο Μάρτιο. Τότε και ο Σύλλογος εργαζομένων, αλλά και οι παρατάξεις της μειοψηφίας (σεβόμενοι την ανάγκη ενότητας απέναντι στον αιφνιδιασμό), δεν δώσαμε καθόλου δημοσιότητα στο θέμα. Μέχρι πότε όμως να σιωπούμε; Γιατί ο δήμος εξακολουθούσε να πραγματοποιεί δημοτικά συμβούλια και επιτροπές δια ζώσης, όταν σε όλη την χώρα είχαν καθιερωθεί οι τηλεδιασκέψεις και μάλιστα πολλοί εκ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας προκλητικά δεν φορούσαν μάσκα; Φτάσαμε στο σημείο να πραγματοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου παρουσία επιβεβαιωμένου κρούσματος!

Όλες αυτές οι λανθασμένες εκτιμήσεις και παραλείψεις έχουν βεβαίως την αξία τους και φυσικά αξίζουν το ενδιαφέρον όλων μας, αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι τι γίνεται από δω και μπρος.

Ως εκ τούτου καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διοικούντες έστω και τώρα που η χώρα μας και η περιοχή μας θα δοκιμαστεί σκληρά τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της πανδημίας όσο και σε οικονομικές αντοχές και να ενεργήσουν άμεσα με κύριο γνώμονα την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως οι παρακάτω:

α) Θωράκιση του συστήματος υγείας του Νομού και του Δήμου Δελφών στα πλαίσια που συμφωνήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2020 και μετά την ενημέρωση του Βουλευτή του Νομού και του Διοικητή του Νοσοκομείου. Ανάληψη πρωτοβουλιών για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για την στελέχωση του Νοσοκομείου Άμφισσας μέσω της έγκρισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από τα αρμόδια Υπουργεία και την βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Ο Δήμος δεν μπορεί να δηλώνει αναρμόδιος. Είναι αυτός που πάντα πρέπει να πρωτοπορεί και πάντα να διεκδικεί. Χάσαμε επτά ολόκληρους μήνες, όταν άλλα Νοσοκομεία, με αγώνα και από τις αυτοδιοικητικές τους αρχές, αναβαθμίστηκαν και στελεχώθηκαν. Ας ελπίσουμε να μην έχει «πετάξει το πουλάκι» και ας δώσουμε έστω και τώρα τη μάχη, με πείσμα και επιμονή!

β) Δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τον παρακολούθηση και τον έλεγχο της πανδημίας σε συνεργασία με το κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Νομό, την διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας, τις υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας, την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας.

γ) Ενημερωτική καμπάνια στους δημότες και τους πολίτες που διαμένουν στα όρια του Δήμου Δελφών και στις τριάντα-έξι (36) Κοινότητες που τον αποτελούν και οργάνωση δωρεάν δειγματοληψιών (RAPID TEST) από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις έδρες των οκτώ δημοτικών ενοτήτων. Αλήθεια πόσα διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας από την αρχή της πανδημίας; Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει υπεύθυνα;

δ) Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δήμου και των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των ανέργων που βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Είναι δυνατόν να διακόπτονται παροχές νερού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει γενικό Lockdown και ενώ υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για διευκολύνσεις στις οφειλές εν μέσω πανδημίας; Είναι δυνατόν να κυκλοφορούν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ και με το έτσι θέλω να σφραγίζουν παροχές, όπως έγινε σε επιχείρηση στους Δελφούς την Παρασκευή το πρωί 6 Νοεμβρίου;

ε) Κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου για τις επιπτώσεις της πανδημίας για τα επόμενα δύο έτη και εξειδίκευση του ανά τομείς δραστηριοτήτων, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, τα καταστήματα εστίασης κ.α.

Την ώρα της κρίσης πρέπει να απαντάς με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες κε Δήμαρχε και όχι με ευχολόγια και γενικολογίες όπως έκανες στο πρόσφατο μήνυμά σου στους δημότες αυτού του Δήμου.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών