Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Γαλαξείδι: Το θέατρο του παραλόγου

Η θέση μας αναφορικά με την κατεπείγουσα πρόσκληση σύγκλησης στην 10η/09.12.2021 συνεδρίαση της ΕΠΖ με θέμα την «Λήψη απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές «ΦΩΝΗΣΙ» και «ΜΥΤΙΚΑΣ» Κοινότητας Γαλαξιδίου».

Η απόφαση αφορά την αδειοδότηση για την εγκατάσταση 168.192 ενεργειακών πάνελ σε 1.920 στρέμματα στην τοποθεσία ΜΥΤΙΚΑΣ και την εγκατάσταση 130.841 ενεργειακών πάνελ σε έκταση 905 στρεμμάτων στην τοποθεσία ΦΩΝΗΣΙ Κοινότητας Γαλαξιδίου. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Γαλαξειδίου όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να γνωμοδοτήσουν πριν το θέμα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και τις επιτροπές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Δήμος είχε ενημερωθεί από την Περιφέρεια εδώ και καιρό με αποτέλεσμα η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να γνωμοδοτήσει θετικά στις 21/10/2021, χωρίς να υπάρχει γνώμη  του Δήμου μας! Η συζήτηση στην  Κοινότητα Γαλαξιδίου τελικά έγινε στις 2/12/2021, δηλαδή 40 ημέρες αργότερα από τις οριστικές αποφάσεις της Περιφέρειας. Πραγματικά το Θέατρο του Παραλόγου!

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Γαλαξιδίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Γαλαξειδίου Θανάσης Τσονάκας πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος από το Δημοτικό Συμβούλιο για να ορίσει δικηγόρο ο οποίος θα ασχοληθεί και με την νομική πλευρά της υπόθεσης και ότι θα πρέπει να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα. Επίσης τόνισε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις περιουσίες και τις δραστηριότητες όλων αυτών.

Παράλληλα ο επικεφαλής της παράταξης Λουκάς Αναγνωστόπουλος  από κοινού με τον επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο» Τάκη Μέγκο κατέθεσαν αίτημα αναβολής όλων των αιτημάτων αδειοδοτήσεων στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας, προκειμένου τα αρμόδια όργανα του Δήμου μας να προλάβουν να γνωμοδοτήσουν και για τις άλλες τοποθεσίες που υπάρχουν αιτήματα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της ΕΠΖ της 9ης Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος της παράταξης δημοτικός σύμβουλος Άρης Αγγελόπουλος, είπε τα παρακάτω:

“Είναι σαφές ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας του Γαλαξιδίου και σκοπεύουμε να στηρίξουμε πλήρως τις θέσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο της Κοινότητας. Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι κυρίως να νιώθουμε ανήσυχοι για τον τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου ζητήματος από την δημοτική αρχή. Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια θέματα εισάγονται με διαδικασίες «fast track», χωρίς επεξεργασία, χωρίς τεκμηριωμένες εισηγήσεις, χωρίς προεργασία από τις Υπηρεσίες και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου. Κάθε φορά που έχει προκύψει τέτοιο ζήτημα, αυτή είναι η αντιμετώπιση της σημερινής δημοτικής αρχής. Στην συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Εδώ και μήνες έχει ζητηθεί αρμοδίως η γνώμη του Δήμου, κι όμως ο Δήμος Δελφών «αγρόν ηγόραζε»… Έφτασε η Περιφέρεια, αφού εξαντλήθηκε η υπομονή της, να αγνοήσει πλήρως τον Δήμο και να εισάγει το θέμα στα δικά της όργανα, χωρίς την προηγούμενη γνώμη μας. Σκοπιμότητα εκ μέρους της δημοτικής αρχής; Βαριά Αμέλεια; Πλέον δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα! Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι διαδικασίες είναι πλέον προσβλητικές για τα συλλογικά όργανα του Δήμου και εμείς αρνούμαστε υπ’ αυτές τις συνθήκες να συμμετάσχουμε και να τις νομιμοποιήσουμε!”

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών