Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Γαλαξείδι και στην ευρύτερη περιοχή: «Απέχουμε από την ψηφοφορία και καταγγέλλουμε την μέχρι και σήμερα στάση της δημοτικής αρχής»

Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών

Κα Πρόεδρε,

Στην σημερινή συνεδρίαση (17η Δεκεμβρίου 2021) δια περιφοράς του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα, «Επί αιτήματος του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» για λήψη γνωμοδοτικής απόφασης σχετικά με την τοποθέτηση τεσσάρων Φ/Β πάρκων τα οποία χωροθετούνται στην Δ.Ε. Γαλαξιδίου και δύο Αιολικών πάρκων που θατοποθετηθούν στην Δ.Ε. Καλλιέων». (Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Μέγκος, Δημοτικός Σύμβουλος),

εάν και συμφωνούμε εν πολλοίς με το σκεπτικό της εισηγήσεως, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην εν λόγω διαδικασία, «απέχουμε από την ψηφοφορία και καταγγέλλουμε την μέχρι και σήμερα στάση της δημοτικής αρχής» για τους παρακάτω λόγους:

Α) Ουδεμία διαδικασία έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ενώ θα έπρεπε να έχουν συγκληθεί τα τοπικά συμβούλια για να γνωμοδοτήσουν, κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει. Πέραν τούτου υπάρχουν και εκτάσεις που δεν ανήκουν στην κοινότητα Γαλαξιδίου αλλά σε άλλες κοινότητες, όπως είναι η κοινότητα Αγ. Ευθυμίας χωρίς  να έχει συγκληθεί το τοπικό συμβούλιο.

Επίσης οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε κάθε περίπτωση δεν έχει γνωμοδοτήσει η επιτροπή περιβάλλοντος του δήμου μας, συνηθισμένο φαινόμενο επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής. Όσο αφορά την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα συγκληθεί εκ των υστέρων όπως ήδη έχει γίνει στις περιπτώσεις των θέσεων «Μύτικας» και «Φωνήσι» της κοινότητας Γαλαξιδίου.

Β) Η όλη διαδικασία εξελίσσεται ερήμην μας, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό, εάν και η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αποστείλει τους σχετικούς φακέλους στον Δήμο μας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ έχει ανακοινώσει στον ημερήσιο τοπικό τύπο (από 3 Αυγούστου 2021) το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των επενδυτικών εταιρειών, όπως εκ του νόμου οφείλει. Συνεπώς κυριαρχεί το ερώτημα της απόκρυψης στοιχείων από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Γ) Παραβιάζονται οι διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των ΟΤΑ καθώς και της κείμενης νομοθεσίας περί αδειοδοτήσεων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Δ) Για την παράταξή μας πρωτεύοντα ρόλο έχει η γνώμη των τοπικών κοινωνιών, θεσμικών οργάνων κοινοτήτων, επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων και συλλόγων καθώς και των κατοίκων τους, μιας και που αυτοί βιώνουν στην πραγματικότητα τις όποιες συνέπειες, θετικές και αρνητικές, των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Σας ζητούμε όπως η τοποθέτησή μας καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Με εκτίμηση,

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών»

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Άρης Αγγελόπουλος
Αλέξανδρος Κυριακίδης
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Σοφία Αναγνωστάκου- Παυλοστάθη
Θανάσης Τσονάκας
Νεκτάριος Μίχος
Κρυσταλλία Κώνστα
Μαρία Ανδρεοπούλου
Δημήτρης Ραβάνης

Διαβάστε: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Γαλαξείδι: Το θέατρο του παραλόγου